Een viering van het doelloze

Doe iets met je leven

Funs Steegh

Funs ontsnapt in "Doe iets met je leven" aan de nutteloosheid door zijn escapisme te omarmen. Hij ziet de speelse vlucht in escapisme als een moment waarop geen verantwoording afgelegd hoeft te worden. Hij geniet simpelweg van het doen van nutteloze dingen. Terwijl de wereld hem voortdurend aanmoedigt om zinvol bezig te zijn, viert Funs op rebelse wijze het doelloze.

Zijn werk is een eerbetoon aan het plezier en de uitdaging zonder vastgesteld doel. Met vallen en opstaan verbetert Funs zijn zinloze vaardigheden; uren aan een stuk door. Funs koestert escapisme al sinds zijn kindertijd. Wanneer de stress van school of andere verplichtingen hem teveel werden, leerde hij zichzelf allerlei doelloze dingen aan.

Funs gelooft dat het omarmen van het escapisme een waardevolle manier is om te ontsnappen aan de constante druk van productiviteit en zingeving. Daarnaast wil Funs in zijn video's laten zien hoe tutorials meestal in vijf minuten tijd laten zien hoe we iets moeten doen; terwijl het in werkelijkheid uren, weken of zelfs jaren kan duren om iets echt te leren. Door in dit project te laten zien hoe tijdrovend leren en ontdekken kan zijn, moedigt hij anderen aan om geduld te hebben en vooral te genieten van het proces.

De Uncutorials zijn meer dan alleen stille tutorials; ze zijn een voortdurende ode aan het doelloze. Ze nodigen de toeschouwer uit om het moment te omarmen en de vrijheid te voelen om niets te doen, zonder schuldgevoel. Ze herinneren ons aan de kracht van simpelweg 'zijn' en aan het vinden van plezier in de kleinste, ogenschijnlijk onbelangrijke dingen.

Foto's: Alysa D’Elia/FAA