Muziek, emoties, en innerlijke chaos

Phase One

Fé Hennequin

In dit visuele onderzoek is muziek als hulpmiddel voor concentratie gebruikt en de resultaten die hieruit gekomen zien kan je zien als visualisaties van muziek maar ook als visualisaties van emoties en innerlijke chaos. Het project is begonnen met alleen tekeningen. Tijdens het maken van de tekeningen is de techniek automatische toegepast.

Automatisch tekenen is een techniek die veel in het surrealisme werd toegepast. Het wordt gekenmerkt door het niet beginnen met een vooropgezet beeld of concept. In plaats daarvan begint het met een open doek waarbij elke lijn en vorm spontaan ontstaat, geleid door het onderbewustzijn en beïnvloed door zintuiglijke ervaringen, bij dit onderzoek voornamelijk de muziek waar tijdens het maken naar geluisterd werd. Muziek speelt een cruciale rol in dit creatieve proces.

Tijdens het tekenen wordt er intuïtief gereageerd op de ritmes, melodieën en emoties die worden overgebracht. De interactie tussen geluid en tekenen is een onderdeel van dit onderzoek, maar de muziek is ook gebruikt voor focus. Door het gebruik van automatisme wordt faalangst en perfectionisme overwonnen. Dit geeft meer ruimte voor experimenteren, Tijdens het proces is er geëxperimenteerd met materiaal, kleur, formaat, vorm en manieren van werken. De manier van tekenen is ook toegepast op keramiek, tuften en borduren. Het resultaat is een tussenfase in een proces wat voor altijd door kan gaan.

Genomineerd voor de Jacques de Leeuw Prijs.

Foto's: Alysa D’Elia/FAA