Sociale druk onder jongeren

StreetReflections

Mathijs van Kasteren

StreetReflections is een project waarin ik twee van mijn grootste passies combineer: straatkunst en maatschappelijke verandering. Het doel van dit project is om de sociale druk die jongeren ervaren bespreekbaar te maken en bewustwording te creëren omtrent dit probleem.

Sociale druk komt in vele vormen, zoals prestatiedruk, groepsdruk, verwachtingen van ouders en zorgen over het toekomstperspectief. Deze vormen van druk zijn voor mij zeer herkenbaar, waardoor dit project dicht bij mezelf staat. Ik haal mijn inspiratie uit straatkunst, in het bijzonder living walls. Dit zijn muren die door de tijd heen tot leven komen door middel van graffiti. Ik zie deze living walls niet als vandalisme, maar als verhalenvertellers. Ze dragen de ervaringen, problemen en verhalen van jongeren en dienen als een spiegel van onze samenleving.

Bij het tot leven komen van mijn living wall leg ik verhalen van jongeren vast. Ik verbind vier soorten sociale druk aan specifieke plaatsen om doelgroepen gericht aan te spreken. Deze verhalen worden door de jongeren zelf op de muren geplaatst, waardoor het proces en het eindresultaat samenkomen.

Met StreetReflections bied ik een platform waar jongeren zich kunnen laten horen en uiten. Tegelijkertijd wil ik bewustwording creëren bij ouders en docenten om uiteindelijk bij te dragen aan een begripvolle samenleving. Mijn werk is interactief en nodigt mensen uit om elementen toe te voegen en nieuwe verhalen te ontdekken. Mijn doel is om jongeren te laten zien dat ze niet alleen staan in hun ervaringen en om een verandering teweeg te brengen in hoe sociale druk wordt ervaren en geuit.

Foto's: Alysa D’Elia/FAA