Omringing met het natuurlijke

Nature is calling

Max Koene

Wij, mensen, zijn onderdeel van de natuur. Al vergeten we dat soms. Vooral in stedelijke gebieden staan mensen vaak ver van de natuur af en vergeten wat het belang ervan is. Connecties hebben we tegenwoordig online de hele dag met de hele wereld. Alleen de connectie met de natuur; waar we vandaan komen, is moeilijker aan te gaan. Dit is extra lastig als de stad je hele leefwereld is. Natuur in stedelijk gebied is niet alleen goed voor de biodiversiteit maar ook voor de mentale en fysieke gezondheid van de mens. Het is daarom van belang dat mensen die connectie met de natuur opnieuw leggen. Dit kan door hen even uit de verstedelijkte omgeving te laten stappen en hen te laten omringen met het natuurlijke.

Met kleine zogenoemde 'steppingstones' kan de natuur in de stad al geholpen worden. Deze 'steppingstones' zorgen voor de verbindingen tussen grote stukken natuur om de stad en kleinere stukken natuur in de stad. Deze kleine stukjes natuur in de stad kunnen al een punt van herkenning zijn voor mensen en hen herinneren aan de connectie die wij hebben met de niet-menselijke natuur. Dit ontwerp is zo'n steppingstone.

Tot voor kort was het de normaalste zaak van de wereld om in een glazen cabine te stappen, om in contact te komen met andere mensen. Deze telefooncellen laten zien dat we niet veel ruimte in het straatbeeld nodig hebben om mensen, met behoudt van privacy, een persoonlijke connectie aan te laten gaan. Zo’n zelfde vorm kan gebruikt worden voor de connecties tussen mens en natuur. Door een telefooncel te bouwen van natuurlijke materialen waarin ook flora en fauna uitgenodigd zijn om te verblijven, wordt 'bellen met de natuur' onderdeel van de stedelijke natuur.

Foto's: Alysa D’Elia/FAA