De cultuur van schattigheid

Cute Culture

Sora Vosooghi

Schattigheid is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden, steeds meer gericht op (jong)volwassenen en uitgebreid tot grotere doelgroepen van verschillende leeftijden. Deze nieuwe rage heeft zijn eigen community gevormd en spreidt zich steeds meer uit naar de algemene media, waardoor er een cultuur is ontstaan binnen deze groep: de cultuur van schattigheid.

Schattigheid roept positieve reacties bij ons op, het stamt af van belonend gedrag waarbij de doelgroep producten blijft consumeren om deze positieve gevoelens te behouden of om het te kunnen opwekken. Echter, het heeft ook een negatieve kant: de productie van schattige producten is erg vervuilend, met name door het overmatige gebruik van plastic. Daarom wil ik als ontwerper de vreugde van schattigheid met het publiek delen op een minder vervuilende manier. Dit wil ik bereiken door alle producten consumeerbaar te maken, zodat er aan het einde niets meer overblijft van het werk, behalve de onvergetelijke ervaring en de interactie met schattigheid.

Geïnspireerd door de moleculaire gastronomie en technologie, bevatten deze schattige consumeerbare producten voornamelijk plantaardige ingrediënten en zijn ze gezonder om te consumeren vergeleken met de schattige zoetigheden die je tegenwoordig in winkels kunt aanschaffen. Bovendien kunnen deze producten direct geprint worden, waardoor er tijd en middelen worden bespaard. Deze vorm van technologie opent de deur naar de toekomst, naast de interessante ervaring die het biedt van het 3D-foodprinten van voedsel in een schattige vorm.

Het uiteindelijke resultaat vormt zich tot een collage, van bestaande en herkenbare schattige karakters uit de popcultuur tot eigen designs, en verschillende technieken voor het creëren van deze schattige producten, zoals 3D-foodprinten of met de hand. Op deze manier verbind ik verschillende elementen en refereer ik aan de community waar de cultuur van schattigheid is ontstaan, om ‘cuteness’ verder te kunnen verspreiden. Op deze manier verbinden wij met elkaar en refereert het ook naar de community, waar de cultuur van schattigheid is ontstaan, om ‘cuteness’ weer verder te kunnen verspreiden.

Foto's: Alysa D’Elia/FAA