De kleur blauw

Blue Dot #1

Teun Hurkmans

‘In de natuur kom je geen blauw tegen, alleen de lucht is blauw.’

Die zin hoorde Teun Hurkmans in een gesprek met collega’s voorbijkomen, hij heeft zich daarna geen moment bedacht en is op onderzoek uitgegaan. Tijdens zijn zoektocht naar blauw in de natuur is hij het wel degelijk tegengekomen. Enkel is hij tot de schrikbarende conclusie gekomen dat bijna alles wat blauw is door mensen is gemaakt en het merendeel afval is.

Om beter te kunnen bekijken wat zijn bevindingen nu eigenlijk betekenen heeft hij een diepgravend onderzoek gedaan naar de kleur blauw en de herkomst ervan. Wist je dat blauw in de middeleeuwen en daarvoor een hele dure kleur was? Aan de hand van de processen waarmee er in die tijd blauw pigment werd gewonnen, heeft Teun zich laten inspireren en heeft gepoogd zijn blauw weer te zuiveren aan de hand van deze processen. Om het uiteindelijk weer herbruikbaar te kunnen maken.

Vervolgens is Teun ook opzoek gegaan naar een manier om de kleur blauw weer op een sokkel te kunnen zetten. In de trend van kunstenaars als Yves Klein en James Turrell is hij opzoek gegaan naar een manier om van alle blauwe snippers afval weer een basaal kunstwerk te maken. Een grote blauwe stip, die je van dichtbij wijst op alle verschillende artikelen die onze consumptiemaatschappij rijk is. Echter van veraf wordt de stip juist puur blauw, en word je naar de stip toegetrokken de leegte in, waarna je weer wordt verwonderd door de kleur blauw.

Foto's: Alysa D’Elia/FAA