Blijheid, boosheid en verdriet

Face to face

Julia Theunissen

“Emoties zijn een belangrijke drijfveer van ons gedrag en een onmisbare functie voor de mens. Ze zorgen ervoor dat we aandacht geven aan onze behoeften en zijn een belangrijk onderdeel wanneer we contact maken met anderen.” (Emotieregulatie | Amphia Ziekenhuis, 2021)

Onze gezichtsuitdrukkingen vertellen vaal al veel over onze emoties. Hoewel mensen hun gezichtsuitdrukkingen soms bewust proberen te gebruiken om een bepaalde indruk te wekken, onthullen subtiele signalen vaak hun echte gevoelens. Let bijvoorbeeld op de kleur in iemands gezicht, of hoe de wenkbrauwen, ogen en mond bewegen. Deze kleine veranderingen geven ons veel informatie over wat iemand werkelijk voelt.

De installatie 'Face to face' bestaat uit drie schermen met elk een masker dat een andere emotie vertegenwoordigt: blijheid, boosheid en verdriet. Elk scherm reageert op de gezichtsuitdrukkingen van de deelnemer, waardoor het masker dynamisch verandert. Een brede glimlach kan het masker van blijheid op een grappige manier vervormen, terwijl een fronsende blik het masker van boosheid gevaarlijker maakt.

Neem deel aan deze interactieve installatie en laat je uitnodigen om te spelen met je eigen gezichtsuitdrukkingen. Ontdek hoe je door middel van je emoties in je gezicht het masker kunt aanpassen, wat zorgt voor een interactieve en speelse interactie tussen mens en installatie.

Foto's: Alysa D’Elia/FAA