Emotionele uitputting

Procrastination

Olesia Shinkorenko

In een wereld die voortdurend in beweging is en waar de eisen en verwachtingen steeds hoger lijken te worden, worstelen velen van ons met een uitstelgedrag. Het is een fenomeen dat zich op verschillende manieren manifesteert, variërend van het uitstellen van taken op het werk tot het uitstellen van persoonlijke doelen en verplichtingen.

Olesia Shinkorenko’s fotoserie ‘Procrastination’ onthult de complexiteit van emoties die door dit probleem worden veroorzaakt. In deze foto's onderzoekt en visualiseert Olesia de gevoelens die gepaard gaan met uitstelgedrag, waardoor ze fysiek tastbaar worden. Deze serie bestaat niet alleen uit foto's; het is een diepgaande blik op het emotionele aspect van uitstelgedrag en de impact ervan op ons leven.

Als onderzoeker van dit onderwerp had kunstenaar een persoonlijke en diepgaande interesse in de oorzaken, gevolgen en mogelijke interventies met betrekking tot uitstelgedrag. Jarenlang worstel Olesia zelf met uitstelgedrag, vaak met gevoelens van frustratie en zelfkritiek als gevolg. Pas na een jaren van zelfontdekking en therapie begon zij de dieperliggende mechanismen achter haar neiging tot uitstel te begrijpen. Dit proces van introspectie en groei heeft zij interesse gewekt in het begrijpen van uitstelgedrag als meer dan alleen een oppervlakkige neiging, maar als een complex psychologisch fenomeen met diepgaande implicaties.

Deze serie foto's toont een persoon die in een "uitgeputte" houding op de meest onverwachte plaatsen ligt. De houding van de persoon weerspiegelt fysiek de emoties van de uitsteller. Via haar werken laat Olesia zien hoe een uitsteller alle, zelfs de meest belachelijke, manieren zal vinden om het voltooien van belangrijke taken te vermijden. In plaats van zaken te doen, geeft hij de voorkeur aan nietsdoen, wat tot uiting komt in zijn positie en omgeving.

Door middel van kunst streeft Olesia Shinkorenko eigen ervaring van uitstelgedrag uitdrukken, niet alleen in termen van verloren tijd en gemiste kansen, maar ook in termen van de interne strijd, frustratie en zelftwijfel die ermee gepaard gaan.

Foto's: Alysa D’Elia/FAA